torsdag 16 december 2010

Snabb uppdatering efter ett långt nattpass

Börsens utveckling de senaste två dagarna ledde till att mitt totala kapital (fonder och aktier) uppgick till i
Tisdags : 118 489 kr
Onsdags 118 141 kr

Idag torsdag gissar jag att jag kommer få se en total differens på onsdagens total på 300-700 kr upp eller ner.
Ungefär så går i mitt sparande,  ena dagen upp och nästa ner men mer eller mindre ingenstans. Enda gången jag märker en rejäl värdeökning är när jag går in med mer pengar! ;p

Totalt ligger jag nog minus, men ska räkna på det till nästa update.

onsdag 15 december 2010

Sparplan!

De senaste två åren har jag månadssparat i en aktiefond som heter Spiltan Stabil, 1000 kr dras direkt när lönen kommer den 25:e varje månad. 1000-lappen har jag inte ens märkt av att den saknas men nu ungefär två år senare är det helt plötsligt cirka 22 000 kr. Fonden har gått relativt bra, i år ungefär som index.

Vidare har jag handlat aktier lite då och då när jag bedömt att jag har lite mer pengar på kontot än jag hinner göra åt innan nästa lön kommer.  När lönen i november anlände köpte jag omgående aktier för cirka 8000 kr (fick ut 19 600 kr) och gav mig F*N på att resterande får räcka till räkningar och utgifter!
Jag chansade på Paradox Entertainment som handlas på "First North" (en del av Sthlm-börsen för mindre bolag) det visade sig kanske inte på kort sikt vara ett superaffär då den sjönk med 20% handelsdagen efter. Skiten hade stått ungefär på samma kurs under hela året, dagen efter jag köper då damp den.
Nu har den dock ökat med cirka 10% så nu ligger jag på cirka -10% på den.

Ni vet vad de säger, lång sparhorisont och sitt ut nedgångarna. Ärligt talat var det min tredje affär i år som har gått käpprätt åt helvete, trots att börsen "generellt" ligger på 20% + i år, alltså index. Totalt på mina tre aktieköp i år ligger jag
- 16 000 kr.


/Aktie-Vakten

Hallå där!

Detta är i första hand en blogg för mitt egna nöjes skull! Avsikten är att jag skall kunna följa mitt eget sparande och motviera mig själv till att fortsätta spara och investera. Jag är 27 år och jobbar som väktare, har en normal lön på cirka 18000 kr i månaden. Lönen kan variera mellan 16-20k/mån.


Mitt mål är att spara så mycket som möjligt, utan att för den delen leva som en kyrkråtta.
Delmål 1: 200 000 kr
Delmål 2: 500 000 kr
Delmål 3: 1 000 000 kr
Mål: Ekonomiskt oberoende

Utgångsläge: 

Aktier - 77 132 kr fördelat på 6 aktier (Vilka kommer jag gå in på senare)

Fonder - 41 357 kr fördelat på 2 fonder, Spiltan Stabil och Robur Rysslandsfond.

Totalt kapital vid bloggens början: 118 489 kr

När jag tänker på det tror jag min blogg kommer bli en motvikt till alla "jag ska bli miljonärs-bloggar" där den ena efter den andra verkar göra pengar otroligt lätt. Detta blir verkligheten, jag kommer visa att det inte är så lätt som det verkar. Med detta sagt hoppas jag  motbevisa min egen pessimism och se tillbaka på detta första inlägg med glädje. Vi får se om jag får ihop min första halvmiljon utan att ha levt på blodpudding och utan att ha vänt på varenda krona.

Vi Hörs !
/AktieVakten